"איך זה יכול להיות? פעלתי על פי החוק, מדוע הגישו נגדי כתב רישום פלילי?" כך שאל בכאב לב עו"ד מנוסה כאשר פנה אליי להתייעצות לגבי כתב אישום על העסקת חברת ניקיון.
במפתיע, בעלי עסקים רבים וביניהם אותו עו"ד ידוע אינם מכירים את דרישות חוק הגברת האכיפה – תשע"ב 2011 בעניין החוזה להעסקת חברת ניקיון ונכנסים להסתבכות פלילית כאשר מוגש נגדם כתב אישום.
הסברתי ללקוח בעדינות : חוק הגברת האכיפה קבע סדרה של כללים בהם חייב כל הסכם עם חברת ניקיון לעמוד לפי החוק.
הכללים מתייחסים למושג הנקרא "חוזה הפסד", לפיו חוזה שקובע תשלום שכר לשעה לעובד הנמוך מהאמור בחוק ובצווי ההרחבה בענף הניקיון, הוא חוזה בלתי חוקי.
"אבל חברת הניקיון אחראית לחוזה והם הבטיחו לי שהכול בו חוקי ותקין!", טען בלהט עוה"ד.
החוק מאוד ברור בעניין והוא קובע כמה פרטים שכאשר הם אינם רשומים בצורה מפורטת בחוזה, מדובר בחוזה בלתי תקין, וכאן הבעיה: החוק מטיל את האחריות הפלילית לחוזה הבלתי תקין עליך, מזמין עבודת הניקיון.
כדי להבהיר את הדברים מצורף ציטוט של סעיפי החוק הרלוונטיים:
תנאים בחוזה בין קבלן לבין מזמין שירות
28. (א) כרת מזמין שירות חוזה עם קבלן, שמתקיים בו אחד התנאים המפורטים להלן, תחול על מזמין השירות אחריות אזרחית כלפי עובד של הקבלן המועסק אצלו, לפי הוראות סעיף 25, אף אם לא מתקיימים לגבי השירות התנאים שבסעיף קטן (א)(1) ו-(2) של הסעיף האמור, וכן לא יחולו לגביו ההגנות לפי סעיף 27:
(1) בחוזה או בהצעתו של הקבלן לא פורטו בכתב רכיבי השכר שישלם הקבלן לעובדיו וכן עלות השכר המינימלית, הצהרת הקבלן על עלויות נוספות כולל רווח, והתחייבות של מזמין השירות לתשלום בסכום שלא יפחת מעלות השכר המינימלית והעלויות הנוספות כאמור;
(2) עלות השכר המינימלית כאמור בפסקה (1) פחותה מערך שעת עבודה שנקבע לפי סעיף קטן (ב);
(3) מזמין השירות משלם בפועל לקבלן סכום הנמוך מערך שעת עבודה שנקבע לפי סעיף קטן (ב), בעבור שעת עבודה לעובד של הקבלן.
אחריות פלילית של מזמין שירות לעניין חוזה שכרת עם קבלן
31. (א) לא יכרות מזמין שירות חוזה עם קבלן שמתקיים בו תנאי מהתנאים שבפסקאות (1) או (2) שבסעיף 28(א).
(ב) כרת מזמין שירות חוזה עם קבלן שמתקיים בו תנאי מהתנאים שבפסקאות (1) או (2) שבסעיף 28(א), בניגוד להוראות סעיף קטן (א), דינו – הקנס הקבוע בסעיף 61(א)(1) לחוק העונשין לכל עובד שהועסק על פי החוזה האמור.
(ג) מנהל כללי של תאגיד חייב לפקח ולעשות כל שניתן למניעת עבירה כאמור בסעיף קטן (ב) בידי התאגיד או בידי עובד מעובדיו; המפר את חובתו האמורה, דינו – הקנס הקבוע בסעיף 61(א)(1) לחוק העונשין.
(ד) נעברה עבירה לפי סעיף קטן (ב) בידי תאגיד, חזקה היא שהמנהל הכללי של התאגיד הפר את חובתו האמורה בסעיף זה, אלא אם כן הוכיח כי עשה כל שניתן כדי למלא את חובתו.
אז למה הוגש כתב אישום?
כתב האישום הוגש כי מבחינת החוק לא דאגת כי החוזה עם חברת הניקיון יכיל את כל הפרטים, והאחריות אינה עוברת לחברת הניקיון.
מדובר בעבירה של אחריות מוגברת שבה ברגע שהחוזה אינו תואם לדרישות החוק, אתה למעשה עברת עבירה פלילית ובהתאם מוגש נגדך כתב האישום ואתה צפוי לקנסות גבוהים לפי החוק הפלילי.
בייאוש ניכר שאל עוה"ד : "אז אין מה לעשות כאן?"
כרגע בהחלט יש מה לעשות: צריך לנהל מו"מ עם הפרקליטות ולהגיע להסדר מתאים לסילוק התיק הפלילי.
במקביל, אתה צריך לבטל מיידית את ההסכם עם חברת הניקיון, ולדאוג לחתימתו של הסכם ניקיון חוקי לפי כל פרטי החוק עם החברה החדשה!
כדי לא להגיע לבעיות דומות ממליץ בעתיד להתייעץ עם עו"ד אזרחי מנוסה שידע להכין עבורך חוזה מתאים כדי להחתים את חברת הניקיון הבאה.
היות שאתה צפוי לקנס פלילי אם החוזה לא תקין ממליץ שאתה תכתיב חוזה לחברה ולא להפך!
לידיעתכם הסעיפים העוסקים בדרישות החוק להגברת האכיפה בעניין חוזים עם קבלן ואחריות פלילית של מעסיק הם סעיפים 28, 31-34 לחוק. את החוק המלא תוכלו לקרוא באתר נבו:
כפי שראינו, בעלי עסקים רבים ואפילו עורכי דין שאינם מתעסקים בתחום עלולים להסתבך כאשר מדובר בהעסקת חברות ניקיון. זכרו: אי ידיעת החוק אינה פוטרת מעונש. כאשר יש ספק, חשוב להתייעץ עם עו"ד אזרחי מנוסה שידע לתת לכם את התשובות הנכונות וללוות אתכם ואת העסק שלכם, לעבר עתיד עסקי טוב יותר.