בצער רב וביגון קודר אנו מוזמנים לטקס האשכבה לפרטיות בעולם הדיגטלי והמודרני שסובב אותנו…
מכל עבר מקיפות אותנו מצלמות המתעדות את חיינו, ובכל מדיה ברשת האינטרנט אוסף "האח הגדול" גוגל מידע אישי עלינו כדי לשווק לנו מוצרים באופן יעיל יותר.
במפתיע כנגד מגמת החדירה הבוטה הזו לפרטיות פועלת רשות חדשה "הרשות להגנת הפרטיות" כדי להגן על הפרטיות הנכחדת.
מדינת ישראל החליטה להפעיל תהליכי רגולציה באמצעות רשות החדשנות והטכנולוגיה ששנתה שמה ל"רשות להגנת הפרטיות" כדי להגן על הציבור בפני החדירה הבוטה לחייו ולמעשיו.
כיצד מגינה עלינו הרשות להגנת הפרטיות?
ראשית בואו נגדיר מהי זכותנו לפרטיות (ציטוט מתוך אתר הרשות להגנת פרטיות) :
מהי הזכות לפרטיות
הזכות לפרטיות היא אמנם תלוית חברה ותלוית טכנולוגיה, אך נראה שיש הסכמה רחבה כי יש להגן על מעשיו של אדם בביתו, על תוכנן של שיחות טלפון שהוא מקיים ושל תכתובות אישיות שלו וכן על מידע אישי עליו (למשל מידע רפואי).
מה אנחנו מרגישים כשנפגעת פרטיותנו? כעס, עלבון, השפלה, חוסר אונים.
הפרטיות היא זכות יסוד בחברה דמוקרטית והוכרה כך בחוק היסוד ובחקיקה של הכנסת. ככל זכות אחרת גם היא זכות יחסית.
תחילה צריך להבין כי חדירה מרכזית לפרטיות שלנו נעשית על ידי גופים גדולים האוספים באופן שיטתי מידע עלינו ואוגרים אותו במאגר מידע.
כדי לפקח על אגירת המידע והשימוש בו חוייבו עסקים לפי חוק הגנת הפרטיות, התשמ"א-1981 (להלן : "חוק הפרטיות") לרשום את מאגרי המידע שבידם אצל רשם מאגרי המידע.
ברגע שכל מאגר רשום ניתן לפקח על הכנסת מידע למאגר ועל העברתו הלאה.
חשוב מכך כל אזרח זכאי לדעת מהו המידע המופיע לגביו במאגר ולקבוע האם להתיר לבעל המאגר להשתמש בו או לא. היחיד רשאי גם לדרוש את מחיקתו מן המאגר וביחס למאגר רשום ובר פיקוח ניתו גם לאכוף את הדרישה.
בעבר התהליך של רישום מאגר מידע דרש תשלום אגרה שנתית לכל מאגר שנרשם, והרתיע יחידים ועסקים מלרשום את המאגר שבידם למרות שמדובר בהפרת חוק הגנת הפרטיות.
הרשות להגנת פרטיות בטלה את האגרה שנדרשה לרישום מאגרי מידע ואפשרה בכך לכל יחיד או בעל עסק לרשום את המאגר שהוא מנהל בלא הוצאות.
חשוב לרשום את מאגרי המידע שאתם מנהלים כדי להימנע מתביעות או קנסות מנהליים לפי חוק הגנת הפרטיות וכדי לאפשר בקרה לפי החוק על השימוש שנעשה במידע שבידכם.
הבקרה אינה מונעת את השימוש במידע אבל היא מגדירה כללי משחק הוגנים יותר שמקטינים את הקף הפגיעה בפרטיות, ומאפשרים חיים סבירים יותר למרות רמת החדירה לפרטיות שאנו חווים ביום יום.
מעבר לכך חוקקו תקנות הגנת הפרטיות (אבטחת מידע), התשע"ז-2017 שקובעות כי החל ממאי 2018 על כל בעל מאגר מידע לתכנן כיצד הוא מגן על המידע שבידיו.
פעולות הרשות להגנת פרטיות הן פעולה כנגד מגמת החשיפה אליה הגענו כאשר כמעט כל פן בחיינו חשוף בפני העולם דרך הרשתות החברתיות ומפה לאוזן.
חשוב להכיר את החקיקה החדשה בעניין ולפעול לפי רוחו ולשונו של חוק הפרטיות לרווחת כולנו.